Φιλοσοφία και μεταφυσική με απλά λόγια και... χιούμορ

Καλώς  Ήλθατε στον ιστότοπο / ηλεκτρονική έκδοση
της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ Λονδίνου και της Ομογένειας

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΝΕΑ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ


ILLUSION1 - ΥΠΑΡΞΗ & ΝΟΗΣΗ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΣΑΤΙΡΑ: NEA.blog15
ΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑILLUSION1.html../NEA15.Blog/CITIZENS-AGORA/CITIZENS-AGORA.html../Photoarchive7-12/PHOTONEA7-10.htmlshapeimage_3_link_0shapeimage_3_link_1shapeimage_3_link_2
Η πραγματικότητα είναι απλά μια ψευδαίσθηση, αν και πολύ επίμονη.
Albert Einstein
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩILLUSION1.htmlshapeimage_4_link_0
 

Οι σημαντικότεροι Φιλόσοφοι όλων των εποχών παρουσιάζονται μέσα από ένα πρωτότυπο πάντρεμα του animation με συνεντεύξεις ακαδημαϊκών, μέσα από την εκπομπή "Animated... Φιλόσοφοι" της Δημόσιας Τηλεόρασης ΕΡΤ3.

The most important philosophers of all time are presented through an original marriage of animation and interviews of professors of Philosophy, at each episode of the Tv series "Animated...Philosophers" of the Greek Public Television ERT3.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κανάλι: ΕΡΤ3
Ιδέα - Σενάριο - Σκηνοθεσία: Γιώργος Χατζηβασιλείου
Εκτέλεση animation: Minotaur Digital Arts
Εκτέλεση παραγωγής: Ιάκωβος Δισλής
Βοηθός σεναρίου - σκηνοθεσίας: Θοδωρής Καμπουρίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας - κάμερες: Βασίλης Κονταξής
Ηχογράφηση: Μάκης Δρακόπουλος
Αρχισυνταξία - Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Χατζηβασιλείου

Ηράκλειτος

Σε αυτό το επεισόδιο η εκπομπή παρουσιάζει τον Ηράκλειτο! Ένας από τους βαθύτερους και σκοτεινότερους φιλοσόφους όλων των εποχών που έθεσε τη βάση της διαλεκτικής.

Πυθαγόρας

Σε αυτό το επεισόδιο η εκπομπή παρουσιάζει τον Πυθαγόρα! Ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της αρχαιότητας στον οποίο οφείλουμε πολλά: από τη μαθηματική σκέψη και τη θεωρητική θεμελίωση της μουσικής μέχρι τη βαθιά επίδραση που άσκησε στη θρησκεία και τον μυστικισμό.

Εμπεδοκλής

Σε αυτό το επεισόδιο η εκπομπή παρουσίαζει τον Εμπεδοκλή! Ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της αρχαιότητας, στον οποίο οφείλουμε πολλά: από τη θεωρία των 4 στοιχείων έως το ότι πρώτος οραματίστηκε τη θεωρία της Εξέλιξης αλλά και της Μεγάλης Έκρηξης του Σύμπαντος.

Παρμενίδης

Ο Παρμενίδης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Ελέα της Μεγάλης Ελλάδας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από τις απόψεις του Πυθαγόρα και του Ξενοφάνη. Θεωρείται η πλέον πρωτότυπη μορφή της προσωκρατικής σκέψης. Σε αντίθεση με τους Ίωνες φυσιολόγους δεν αναζητά την ενότητα του κόσμου σε μια φυσική ουσία, αλλά στην ίδια την «οντότητα» των πραγμάτων που μας περιβάλλουν, στο είναι όλων των όντων και όλων των πραγμάτων.

Η φιλοσοφία του: Προοίμιο-Αλήθεια

Δημόκριτος

Σε αυτό το επεισόδιο η εκπομπή παρουσίαζει τον Δημόκριτο! Ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της αρχαιότητας, στον οποίο οφείλουμε πολλά: από τη θεμελίωση της θεωρίας του υλισμού έως την επινόηση της ατομικής θεωρίας, στις οποίες στηρίζεται πλέον όλη η σύγχρονη φυσική επιστήμη.

ANIMATED ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ

Η ΕΤ3 φέρνει στη μικρή οθόνη μια δυναμική τηλεοπτική παραγωγή για τη Φιλοσοφία, που χαρακτηριστικά της είναι η σύγχρονη αισθητική, ο απλός λόγος αλλά και το χιούμορ. Στόχος είναι «παλιά», ή καλύτερα διαχρονικά, πράγματα να ειπωθούν με ένα ελκυστικό και κατανοητό τρόπο!

Σωκράτης, ο Πλάτων ή ο Νίτσε είναι μερικοί μόνο από τους φιλοσόφους που «αυτοσυστήνονται» μέσα από τη νέα ψυχαγωγική, αλλά και επιμορφωτική σειρά ντοκιμαντέρ «Animated...Φιλόσοφοι».

Για πρώτη φορά η ιστορία της Φιλοσοφίας αποτυπώνεται τηλεοπτικά μέσα από μία πρωτότυπη παραγωγή που θα συνδυάζει το animation με συνεντεύξεις καθηγητών Φιλοσοφίας.

Κάθε επεισόδιο της σειράς, το σενάριο και τη σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει ο Γιώργος Χατζηβασιλείου, παρουσιάζει με τρόπο απλουστευμένο, προσιτό αλλά και... χιουμοριστικό τις βασικές γραμμές από τη σκέψη ενός φιλοσόφου - σταθμού για την ιστορία της δυτικής σκέψης.

Ποια ήταν τα ερωτήματα που απασχόλησαν τον φιλόσοφο; Ποιες οπτικές άνοιξε η σκέψη του; Σε ποια περίοδο έζησε; Πώς επηρεάζει πρακτικά τον σημερινό κόσμο ένας άνθρωπος που έζησε ίσως πριν από 2.000 χρόνια; Είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που η εκπομπή αναδεικνύει.

Το animation, κατέχοντας τον μισό χρόνο του προγράμματος, βρίσκεται σε ένα διαρκή «διάλογο» με τα αποσπάσματα των συνεντεύξεων. Όσον αφορά τις συνεντεύξεις, η εκπομπή φιλοξενεί ορισμένους από τους κορυφαίους Έλληνες ειδήμονες (καθηγητές & διδάκτορες Φιλοσοφίας) πάνω στον εκάστοτε φιλόσοφο.

Στον α' κύκλο εκπομπών παρουσιάζονται οι κυριότεροι Φιλόσοφοι που έζησαν από την αρχαιότητα έως και τον Μεσαίωνα.

Σωκράτης, ο παραδειγματικός φιλόσοφος

Σε αυτό το επεισόδιο η εκπομπή παρουσιάζει τον Σωκράτη! Του σημαντικότερου ίσως φιλοσόφου της αρχαιότητας που με τη σκέψη και με το παράδειγμα της ζωής του έγινε το πρότυπο ολόκληρης της Φιλοσοφίας στους αιώνες που ακολούθησαν.

Σωκράτης 1/2

Στη σημερινή κουλτούρα τείνουμε να παραβλέπουμε την βασική ένταση μεταξύ της υλικής και της πνευματικής μας φύσης. Ο Τζάκομπ Νίντλμαν, Ph.D. (Jacob Needleman), βραβευμένος Αμερικανός φιλόσοφος και καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, συγγραφέας τού «Καρδιά της φιλοσοφίας» και «Οι Νέες Θρησκείες», παρουσιάζει τον Σωκράτη ως τον παραδειγματικό φιλόσοφο, ο οποίος, μέσα από τα ερωτηματικά που έθετε, έφερνε στους ανθρώπους μεγαλύτερη επίγνωση βαθύτερων στρωμάτων της συνειδητότητάς τους.

Σωκράτης 2/2

Διαβάστε την εισαγωγική παράγραφο, η οποία παρουσιάζει τον ομιλητή αλλά δεν περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο κλιπ, εδώ:
http://www.YoutubeTranslations.gr/Soc...
Στον παραπάνω σύνδεσμο θα βρείτε επίσης μεταφρασμένη την πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια της συζήτησης, που εμβαθύνει στην προσωπικότητα του Σωκράτη, καθότι το απόσπασμα αυτό δείχνει μόνο τα εννιά πρώτα λεπτά της τριαντάλεπτης συνέντευξης.

Επίκουρος

Σε αυτό το επεισόδιο η εκπομπή παρουσιάζει τον Επίκουρο! Ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους όλων των εποχών, ο οποίος υποστήριξε ότι το «κλειδί» της ευτυχίας του ανθρώπου είναι η αναζήτηση της ηδονής σε συνδυασμό όμως με τον περιορισμό των περιττών επιθυμιών.

ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ & ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ

Philosophical Consideration of Death By the late Dimitris Liantinis (PhD)

Πλάτωνας

Σε αυτό το επεισόδιο η εκπομπή παρουσιάζει τον Πλάτωνα! Τον στοχαστή εκείνο ο οποίος με το έργο του έθεσε τα θεμέλια όλης της δυτικής φιλοσοφίας, και επηρέασε τον δυτικό πολιτισμό όσο ελάχιστο άλλοι άνθρωποι.

Αριστοτέλης

Σε αυτό το επεισόδιο η εκπομπή παρουσιάζει τον Αριστοτέλη! Έναν από τους σημαντικότερους φιλοσόφους όλων των εποχών, ο οποίος έθεσε με το έργο τη βάση όλης της σύγχρονης λογικής όπως και τα θεμέλια της μετέπειτα επιστημονικής σκέψης.

Πλωτίνος

Σε αυτό το επεισόδιο η εκπομπή παρουσιάζει τον Πλωτίνο! Ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της ύστερης αρχαιότητας, ο οποίος αποτέλεσε ίσως τον κορυφαίο θεωρητικό του μυστικισμού όλων των εποχών. Ενός από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της ύστερης αρχαιότητας, ο οποίος αποτέλεσε ίσως τον κορυφαίο θεωρητικό του μυστικισμού όλων των εποχών.

Ν.Τέσλα: Δυνατότητες Εγκεφάλου

O Νικόλαος Τέσλα (δηλαδή Θεσσαλός) ήταν Ελληνας. Οι γονείς του ήταν Ελληνες που εγκατέλειψαν την Ελλάδα επί τουρκοκρατίας. Πέθανε μόνος, φτωχός και έρημος σε ένα ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης

Κβαντική Αποκάλυψη - Quantum Apocalypse

Το μυστήριο της ύπαρξης...

Η νοητική πραγματικότητα του υποκειμένου δημιουργεί τον αντικειμενικό κόσμο, λέει η κβαντική φυσική.

Οι πνευματικοί δάσκαλοι πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα. Λένε ότι μπορείς να αλλάξεις τη νοητική σου πραγματικότητα, και τότε θα δεις και την αντικειμενική πραγματικότητα να αλλάζει. Θα ζεις κυριολεκτικά σε ένα διαφορετικό κόσμο.

Πώς μπορείς να αλλάξεις τη νοητική σου πραγματικότητα; Προσπαθώντας να θρέψεις το νου σου με μη υλική τροφή. Ζώντας μια πνευματική ζωή.

Φώτιση, Θεός και Συνειδητό Σύμπαν (κβαντική φυσική)

Στο κομμάτι του βίντεο που ασχολείται με την κβαντική φυσική, εμφανίζονται κατά σειρά:
Jim A-Khalili, πυρηνικός φυσικός
David Bohm, κβαντικός φυσικός (ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς του 20 αι.)
Anton Zeilinger, κβαντικός φυσικός
John Hagelin, κβαντικός φυσικός
Lynne McTaggart, συγγραφέας σε θέματα ιατρικής και κβαντικής φυσικής.
Fred Alan Wolf, κβαντικός φυσικός
Dean Radin, κύριος ερευνητής του Ινστιτούτου Νοητικών Επιστημών, ιδρυμένου από τον αστροναύτη Έντγκαρ Μίτσελ [http://noetic.org/library/publication...]
Amit Goswami, θεωρητικός πυρηνικός φυσικός
Gregg Braden, επιστήμονας και συγγραφέας
Dr. Joseph Dispenza, ερευνητής νευρολόγος
Dattatreya Siva Baba, γκούρου (πνευματικός δάσκαλος)