Τέχνες-Πολιτισμός

 

Το τελευταίο μου ταγκό στην Αθήνα

Εκπληκτικό τραγούδι στα ισπανικά όπου όλες οι λέξεις είναι ελληνικές!
ΟΙ APURIMAC ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΡΝΟ TANGO
ΜΕ ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΡΙΖΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ


ΕΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΜΕ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.


ΜΟΥΣΙΚΗ/ΣΤΟΙΧΟΙ: DANIEL ARMANDO - ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

*************

Ο Αργεντίνος συνθέτης Ντανιέλ Αρμάντο, δήλωσε σε συνέντευξη του στην ραδιοφωνική εκπομπή ‘Ελληνοφρένεια’, ότι το εμπνεύστηκε όταν είχε πάει στην Κούβα και εισερχόμενος σε ένα βιβλιοπωλείο είδε ένα βιβλίο με τίτλο “Οι 17,000 Ελληνικές λέξεις στην Ισπανική γλώσσα”.

Εμείς βέβαια οι Έλληνες συνεχίζουμε να ασελγούμε στην γλώσσα μας. Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι τα παιδιά μας στα σχολεία θα διδάσκονται ότι τα φωνήεντα είναι 5 (α,ε,ο,ι, και ου!!!) ενώ τα σύμφωνα είναι 15 μεταξύ των οποίων το γκ και το μπ.

Ο ορισμός της προδοσίας από ανθρώπους στους οποίους εμπιστευόμαστε το μέλλον των παιδιών μας. Από την κατάργηση του πολυτονικού μέχρι σήμερα ο βιασμός της γλώσσας μας είναι συνεχής και περνάει απαρατήρητος. Καμία εκπομπή, καμία δημοσιότητα. Από την άλλη ανοίγεις την τηλεόραση και βλέπεις διαφημίσεις μόνο με αγγλική ορολογία, ενώ τα σίριαλ είναι τούρκικα! Η συνταγή γνωστή και δοκιμασμένη. Πρώτα απαξιώνεις κάτι και μετά το καταργείς....

Ακολουθούν οι στίχοι του τραγουδιού. Στίχοι μουσική Daniel Armando.

Μόνο το ρεφρέν είναι στα ισπανικά, το οποίο μεταφράζεται ως εξής:

‘Αυτό είναι το τελευταίο μου ταγκό στην Αθήνα. Ταγκό δακρύβρεχτο πού τρέχει στις φλέβες μου. Αυτό είναι το τελευταίο μου ταγκό στην Αθήνα. Ταγκό γαμ*μένο πού τρέχει στις φλέβες μου’.

Armonia neurotica en el microcosmο de la metropoli cultura narcisista en una monarquia dogmatica simfonia cacofonica, pandemonium en la atmosfera melodia simbolo, melodrama y tragedia.

Orgasmo ideologico del barbarismο a la teoria politico dislexico en parodia onirica tirania fantasma, dilema megalomano de un metabolismο retorico sin tesis ni antitesis.

Este mi ultimo tango en Atenas tango lloron, que corre por mis venas. (X2)

Patriota heroicο, tragicο, sistematico hipocrecia paranoica sin dialogo esotericο teatro ironicο, sindicato plasticο y epicentro de la epidemia, una quimera, una utopia.

Energia hyperbole, antidotο democraticο Laberinto critico sin entusiasmo, sin rima musica epidermica en un pentagrama masoquista y la simetria toxica de un epilogo necrologico.

Este mi ultimo tango en Atenas tango lloron, que corre por mis venas. (X2)

Hay un oasis aromatico, paralelo, fisiologico profeta enigmatico, fenomeno cronico y ortodoxo sin racismos ni extremismos, sin tabues etnicos en lirica extasis sus praxis es el melodico y fantastico antropo.

Este mi ultimo tango en Atenas tango lloron, que corre por mis venas. (X2)

----------

Πώς η ελληνική γλώσσα γονιμοποίησε τον παγκόσμιο λόγο!

«…Ευχαριστώ τις μακριές σειρές των προγόνων, που δούλεψαν τη φωνή την τεμάχισαν σε κρίκους, την κάμαν νοήματα, τη σφυρηλάτησαν όπως το χρυσάφι οι μεταλλουργοί και έγινε Όμηροι, Αισχύλοι, Ευαγγέλια κι άλλα κοσμήματα…»

Νικηφόρος Βρεττάκος,
«Ο αγρός των λέξεων»

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1959 ο αείμνηστος καθηγητής και πρωθυπουργός Ξενοφών Ζολώτας είχε εκφωνήσει στην Ουάσιγκτον έναν λόγο, που έμεινε μνημειώδης. Αιτία ήταν η γλώσσα, που χρησιμοποίησε. Ήταν τα αγγλικά, όμως σχεδόν όλες οι ορολογίες, που περιείχε η εισήγησή του ήταν λέξεις ελληνικές. Το ακροατήριό του αποτελούσαν οι σύνεδροι της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα στην κατανόηση του προφορικού κειμένου, που ανέγνωσε ο Έλληνας καθηγητής. (Οι μόνες αμιγείς αγγλικές λέξεις ήταν λίγοι σύνδεσμοι, άρθρα και προθέσεις). Ο Ξενοφών Ζολώτας κατείχε τότε την θέση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Οι μεγάλες εφημερίδες «Νιου Γιορκ Τάιμς» και «Ουάσιγκτον Ποστ» δημοσίευσαν την επομένη τον λόγο στην πρώτη σελίδα.

Η εντύπωση, που προκάλεσε, ήταν τεράστια. Ο ευφυέστατος καθηγητής «δίδαξε» στον κόσμο ότι η ελληνική γλώσσα είναι η «μήτρα» των συγχρόνων μεγάλων, κυρίως λατινογενών, γλωσσών και αστείρευτη πηγή δανεισμού και γονιμοποίησή τους. (Στις 2 Οκτωβρίου του ίδιου έτους εκφώνησε και δεύτερο λόγο με τον ίδιο τρόπο).

Παραθέτουμε το κείμενο-πρωτότυπο και μετάφραση. Και μόνο η παράθεση αυτού του σπουδαίου λόγου αρκεί για να αιτιολογήσει τον τίτλο του παρόντος κειμένου.

«Kyrie

I eulogize the archons of the Panethnic Numismatic Thesarus and the Ecumenical Trapeza for the orthodoxy of the axions methods and policies, although there is an episode of cacophony of the Trapeza with Hellas. With enthusiasm we dialogue and synagonize at the synods of our didymous organizations in which polymorphous economic ideas and dogmas are analyzed.

Our critical problems such as the numismatic plethora generate some agony and melanchol, this phenomenon is characteristic of our epoch. But, to my thesis, we have the dynamism to program therapeutic practices as a prophylaxis from chaos and catastrophe. In parallel, a panethnic unhypocritical economic synergy and harmonization in a democratic climate is basic. I apologize for my eccentric monologue. I emphasize my eucharistia to you Kyrie, to the engenic and generous American Ethnos and to the organizers and protagonists of this Amphictyony and the gastronomic symposia».

Μετάφραση, αν και με λίγη προσοχή ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει το κείμενο.

«Κύριοι, ευλογώ τους άρχοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την Οικουμενική Τράπεζα για την ορθοδοξία των αξιωμάτων μεθόδων και πολιτικών, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένα επεισόδιο κακοφωνίας της Τράπεζας με την Ελλάδα.

Με ενθουσιασμό διαλεγόμαστε και συναγωνιζόμαστε στις συνόδους των διδύμων οργανισμών των οποίων τις πολύμορφες οικονομικές ιδέες και τα δόγματα αναλύουμε και συνθέτουμε. Τα κρίσιμα προβλήματα όπως ο νομισματικός πληθωρισμός, παράγουν κάποια αγωνία και μελαγχολία. Τα κρίσιμα προβλήματα όπως ο νομισματικός πληθωρισμός παράγουν κάποια αγωνία και μελαγχολία. Αυτό το φαινόμενο είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας. Αλλά η θέση μου είναι ότι έχουμε τον δυναμισμό να προγραμματίσουμε θεραπευτικές πρακτικές σαν μέτρο προφύλαξης από το χάος και την καταστροφή. Παράλληλα, μία παγκοσμίως ανυπόκριτη οικονομική συνεργασία και αρμονία σ’ ένα δημοκρατικό κλίμα είναι βασική. Απολογούμαι γιάα τον εκκεντρικό μου μονόλογο. Εκφράζω με έμφαση την ευχαριστία μου σε εσένα κύριε στο ευγενικό και γενναιόδωρο αμερικανικό έθνος και στους οργανισμούς και πρωταγωνιστές της Αμφικτyονίας και του γαστρονομικού Συμποσίου».

Μπορεί σήμερα να μας τσαλαπατεί η διεθνής κοινή γνώμη, καταπίνοντας αβασάνιστα τις ύβρεις και τους χλευασμούς των πλανητικών ΜΜΕ, όμως δεν παύει η γλώσσα μας να είναι το Διεθνές Δανειοληπτικό Ταμείο λέξεων. Κάθε καινούργια εφεύρεση ή ανακάλυψη των επιστημών, όταν έρχονται τα «βαφτίσια» της, η ονοματοδοσία της, στην ελληνική γλώσσα προστρέχουν οι πάντες (τηλεόραση, ραδιόφωνο, τηλέφωνο).
Σχεδόν όλες οι επιστήμες χρησιμοποιούν παγκοσμίως ελληνικούς όρους. Μία απλή περιδιάβαση πείθει:

Επιστήμη Αγγλικά Γαλλικά Γερμανικά
Άλγεβρα algebra algebre algebra
Αρχαιολογία archaelogy archeologie archaologie
Αστρονομία astronomy astronomie astronomie
Βιολογία biology biologie biologie
Γεωγραφία geography geographie geographie
Γεωλογία geology geologie geologie
Γεωμετρία geometry geometrie geometrie
Ιστορία history histoire geschichte
Μαθηματικά mathematic mathematigue mathematic

Πολλοί μιλούν για πάνω από 70.000 λέξεις στις δυτικές γλώσσες, οι οποίες έχουν ελληνικές ρίζες.

Πιό ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία ξένων λέξεων, συχνόχρηστων, που δεν υποψιαζόμαστε την ελληνική καταγωγή, πολλές από τις οποίες τις εισάγουμε ως αντιδάνεια. (Η επιστροφή μιάς λέξης ως δανείου στην γλώσσα από την οποία ξεκίνησε χαρακτηρίζεται ως αντιδάνειο, ως επιστροφή δανείου).

Παράδειγμα το ομηρικό ρήμα «κορέω» που σημαίνει σκουπίζω, φροντίζω-απ’ εδώ ο νεωκόρος. Αυτό το ρήμα γέννησε δεκάδες λέξεις στις δυτικές γλώσσες, μέσω των Λατίνων που το αντέγραψαν (δανείστηκαν) και το πρόφεραν «curo» με την ίδια έννοια: φροντίζω, επιμελούμαι. Ενδεικτικά μόνον παραθέτω: cura ή θεραπεία, ή φροντίδα για το σώμα μας.

Cure ο εφημέριος, ο φροντίζων το ποίμνιόν του.
Curiosite η περιέργεια, το ενδιαφέρον για κάτι.
Kurator στα γερμανικά, ο επίτροπος.
Ενδιαφέροντα αντιδάνεια παραθέτει και ο καθ. Γ. Μπαμπινιώτης σε παλαιό του άρθρο, τα οποία αποκαλύπτουν την επίδραση της γλώσσας στον παγκόσμιο λόγο.
Από την ποινή προήλθε το πέναλτυ, από την πλατεία η πιάτσα, από την πλαγιά η πλάζ. Λέξεις που τις νομίζουμε ξένες προέρχονται από την ελληνική.
Ο καναπές από το κωνώπιον (κώνωψ). Το κορδόνι από τη χορδή, η μαρμελάδα από το μελίμηλο, το μπαρούτι από το πυρίτις, η μπόρα από το βορράς, η μπουτίκ από την αποθήκη, το ταξί από το ταξίμετρο, το σενάριο από τη σκηνή, η πόζα από το παύσις, το κανόνι από την κάννη.
Αλλά και απλές ξένες λέξεις, «καθημερινές». Ο γενέθλιος χώρος τους είναι η γλώσσας μας.
Το paper, το χαρτί από το πάπυρος.
Το night, από την νύχτα. Το αγγλικό church, η εκκλησία από το κυριακόν (ο οίκος του Κυρίου, στο Άγιον Όρος ακόμη λέγεται).
Το super από το υπέρ (το «s» είναι η δασεία, όπως και το sub από το υπό).
Η αντωνυμία «με» έγινε «me», το sketch από το σχέδιο, το all από το όλα, το turbo από την τύρβη (ταραχή, περιδίνηση). Τι να πούμε και για την «crisis», που μας βασανίζει και την βιώνουμε φρικωδώς. Παρόμοιες φωνολογικές τροποποιήσεις έχουν υποστεί και τα αρχαία ελληνικά τοπωνύμια, «…ένθα ήσαν ελληνίδες πόλεις».
Το Μοναστήριον έγινε Μοντρέιγ, η Νίκαια Nis, Μόνοικος Μονακό, Ελέα Βέλια, Πάνορμος Παλέρμο, Υδρούς Οτράντο, Αιγιαλός Γιάλτα, η Νεάπολη Νάπολι και πολλά άλλα.

Ακόμη και λέξεις που τις θεωρούμε τουρκικές δεν είναι παρά κακόηχη μεταποίηση ελληνικών ονομάτων:
Το φλιτζάνι από το φιαλίδιον, το τσιμπούσι από το συμπόσιον, το μπούζι από το πάγος, το μποντρούμι από το ιπποδρόμιον, το χαλί από το χήλινον=πλεκτό. Και ο Ομέρ είναι ο Όμηρος τον οποίον τελευταία οι Τούρκοι, εξευτελιζόμενοι διεθνώς, τον παρουσιάζουν ως τουρκικής καταγωγής.

Και ο δανεισμός σ’ όλες τις γλώσσες συνεχίζεται. Εμείς μπορεί να δανειζόμαστε, με ληστρικούς όρους, τα χρήματα των ισχυρών, όμως ως «αντίδωρος» τους προσφέρουμε την πολυτίμητη γλώσσα μας, το φως του πολιτισμού ακόμη πυρσεύει την Οικουμένη. Οι ξένοι ξέρουν και εκτιμούν, όμως εμείς την κατασπαράσσουμε.

Στο εξαιρετικό και κλασικό πιά βιβλίο του Σαράντου Καργάκου «Αλεξία, γλωσσικό δράμα με πολλές πράξεις» (εκδ. «Gutenberg») ο μεγάλος Νικηφόρος Βρεττάκος, που το προλογίζει (20 Ιουλίου 1991), σημειώνει: «Σε πρόσφατο άρθρο του οι «Εκόνομιστ» έγραψαν πως μοναδικός σύνδεσμος των σύγχρονων Ελλήνων με το παρελθόν τους είναι η γλώσσα. Δεν έχουμε δηλαδή ηθικές αξίες που να μας συνδέουν μαζί του. Η γλώσσα μας, που άρχισε να κατεδαφίζεται κι αυτή, για να μείνουμε ξεκρέμαστοι στον αέρα χωρίς άλλη ρίζα είναι ταυτόσημη με την έννοια του εθνικού ηρωισμού. Οι διαδοχικοί βαρβαρισμοί μέσα από τους οποίους πέρασε, δεν κατόρθωσαν να την νικήσουν, να την φθείρουν να αναστείλουν την ιστορική της εξέλιξη. Η γλώσσα, που μας συνένωνε, υπήρξε στην ουσία το έθνος μας.

Η ηθική κρίση που διαβρώνει όλους τους κοινωνικούς τομείς, χωρίς καμμιά εξαίρεση άρχισε να διαβρώνει και το τελευταίο αυτό εθνικό μας γνώρισμα».

Αν ρίξεις μία ματιά στα σχολικά βιβλία, που υποτίθεται καλούμαστε να διδάξουμε την «παγκόσμια» γλώσσα μας, αντικρίζεις, όχι διάβρωση, αλλά ξεπούλημα της γλώσσας μας, της «πατρώας ευδοξίας».
Γράφτηκε σε εφ. το εξής κείμενο: «Το πακέτο αυτό θα το εμπλετάρουμε αφού σκανάρουμε όλες τις δισκέτες για βάιρους και κοπιάρουμε τα εγκζέ φάιλς στο ντράιβ σι», όπερ σημαίνει: «Το πακέτο αυτό του λογισμικού θα υλοποιηθεί αφού ελέγξουμε όλες τις δισκέτες για τον ιό των υπολογιστών και αντιγράψουμε το εκτελέσιμο κώδικα στο σκληρό δίσκο».

(«Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας», εκδ. «Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο», σελ. 346).

Οι ξένες γλώσσες θα «κόβουν» και θα εισάγουν τα μυρίπνοα άνθη της γλώσσας μας, εμείς, αν δεν φτιάξουμε «Κρυφά Σχολειά» εκμάθησης της αρτιμελούς μορφής της γλώσσας, θα συνεννοούμαστε με βρυχηθμούς, χειρονομίες και με «γκρήκλις» [GreekEnglish].

ΥΓ. Τώρα που είναι πλήθος τ΄άσχημα και τα άδεια αφέντες, καλό είναι να γράφουμε και κάτι για να θυμόμαστε ότι έχουμε ακόμη δυνάμεις για πέταγμα. Απλώς είναι μπαζωμένες…

Δημήτρης Νατσιός

Δάσκαλος, Κιλκίς, 17/4/2015

---------

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 7η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Ψάχνουν τα οστά που θα λύσουν το μυστήριο της Μόνα Λίζα

Το μυστήριο πίσω από την Μόνα Λίζα και το αινιγματικό της χαμόγελο απασχολεί τους ειδικούς της τέχνης εδώ και 500 χρόνια


Την ταυτότητα της γυναίκας που πόζαρε για την Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν οι ερευνητές, ξεθάβοντας τα οστά μίας Ιταλίδας της Αναγέννησης, της Λίζα Τζεραρντίνι, συζύγου ενός πλούσιου εμπόρου μεταξιού ονόματι Φραντσέσκο ντελ Τζιοκόντο.

Η παράδοση έχει συνδέσει την Τζεραρντίνι με τον πίνακα, που είναι γνωστός στα ιταλικά ως «Λα Τζιοκόντα».

Ο ιστορικός Τέχνης, Σιλβάνο Βιντέτι πιστεύει ότι βρίσκοντας τα οστά της Λίζα Γκεραρντίνι θα μπορέσει να αποδείξει αν ήταν ή όχι το μοντέλο του καλλιτέχνη.

Μία πρόσφατη ανακάλυψη του πιστοποιητικού θανάτου αναγράφει ότι πέθανε το 1542 και τάφηκε στο μοναστήρι της Αγίας Ούρσουλας στην Φλορεντία. Η ανασκαφή στο μοναστήρι θα ξεκινήσει εντός του μήνα.

Το μυστήριο πίσω από την Μόνα Λίζα και το αινιγματικό της χαμόγελο απασχολεί τους ειδικούς της τέχνης εδώ και 500 χρόνια.

«Μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στο αιώνιο μυστήριο και να κατανοήσουμε και τη σχέση του Ντα Βίντσι με τα μοντέλα του», δήλωσε ο Βιντσέτι στο Associated Press.

Αν εντοπιστούν οστά της Τζεραρντίνι, οι ερευνητές θα τα χρονολογήσουν με τη μέθοδο του άνθρακα και θα συγκρίνουν το DNA με αυτό από τα οστά των παιδιών της Τζεραρντίνι.

Τέλος, αν βρεθούν θραύσματα από το κρανίο της σε σχετικά καλή κατάσταση, οι ερευνητές θα επιχειρήσουν να ανασυγκροτήσουν το πρόσωπό της.

 

PHOTO ARTS

Φωτογραφικό πανόραμα
των Τεχνών σε όλο τον κόσμο

ΤΑ ΚΥΠΡΙΩΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΑΣ

Το τελευταίο αντίο στην Άννα Συνοδινού

Στέλιος Καυκαρίδης - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Έφυγε η ηθοποιός Ντορίτα Σακέτα

Η γαλανομάτα Βαλεντίνα Ελσαγιέτ

Oι δύσκολες στιγμές της ζωής του Κώστα Τσάκωνα

Η πανέμορφη Ελληνίδα του «Law and Order»

H Ελληνίδα αοιδός που λατρεύουν οι Γάλλοι

Ελλαδική & Κυπριακή ζωγραφική του 19-20ου αιω.

“Η πλαστή ευμάρεια γέννησε τέρατα” - Χ.Αλεξίου

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΣΤΟ HARROW

Μουσική εκδήλωση στο Ελληνικό Κέντρο

Η Κύπρος μέσα από τις απεικονίσεις περιηγητών ζωγράφων από το 1700 μέχρι το 1960

Διεθνής διαγωνισμός συγγραφής σεναρίου για ταινία με θέμα «ΚΥΠΡΟΣ»

Εγκαίνια καλλιτεχνικής έκθεσης με διεθνές κοινό στο «Σπίτι της Κύπρου» στο Λονδίνο

Συλλογική έκθεση στην Ύπατη Αρμοστεία

Για πρώτη φορά τα ποιήματα του Β. Μιχαηλίδη κυκλοφορούν σε ευρωπαϊκή χώρα

Ο Ελληνας που γέμισε... χρυσό την Ελεν Μίρεν

ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΡΒΟΣ 1926-2015

OXI: Μια πράξη αντίστασης!

Γυμνοί σε έκθεση γκαλερί

Κυριάκος Χαραλαμπίδης: «Δεν γράφω ποίηση, εγγράφομαι μέσα στην ποίηση»

Τόνια Σωτηροπούλου, η ταλαντούχα ηθοποιός από την Πάφο

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  ΤΗΣ ΚΕΑ

Β.Λυσσαρίδης, Ανθολογία του στα Ισπανικά

Η «χρυσή» Θεσσαλονικιά

Απεργία για τα Λατινικά και τα Αρχαία Ελληνικά

Τρεις Κύπριοι εικαστικοί εκθέτουν στο Λονδίνο

«Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές, Β.Εύβοια»

Το ψηφιδωτό του Απ. Ανδρέα κατά της λαθρεμπορίας έργων τέχνης

The Greek sale: Απρίλιος-Μάιος 2015

Η μουσικός Τασούλλα Χρίστου στο Λονδίνο

Αλέξια Βασιλείου: «Για χρόνια ήμουν λυπημένη»

Δ. Μπεμπεδέλη: Η υστεροφημία μου ολίγον με ενδιαφέρει

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΓΕΩΡΓΙΟΥ - Η βασίλισσα του μακιγιάζ

Melia Kreiling - Η Ελληνίδα που «κατακτά» το Χόλιγουντ

Βιβλιοκριτική The Sunrise/Ανατολή

«Οι περιπέτειες του Έλληνα θαλασσοπόρου Juan de Fuca»

Αποδεικνύοντας το πυθαγόρειο θεώρημα

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΕΞ. ΧΑΧΑΛΗΣ  – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΗΝΑ 

ΤΟ  ΠΑΙΔΙΚΟ “ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ” ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Η Ηλέκτρα του Σοφοκλή κατακτά το Λονδίνο

Η ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 2 ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ ΚΡ. ΤΟΥΜΑΖΟΥ

«Ο κόσμος του Διαμαντή» χορεύει στα ‘Κύπρια’

London Greek Film Festival 14

Το νέο έργο του “Bansky”

Η Μπριζίτ Μπαρντό έκλεισε τα 80...!

Ο Γιώργος Ζένιος αποκαλύπτεται...

Μαρία-Έλενα Κυριάκου «The Voice»

Με Ομηρο σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Η μελαχρινή Ελληνίδα θεά Olympia Valance

Συμπρωταγωνιστής του Ράσελ Κρόου

THEO JAMES: Δεν μιλά Ελληνικά!

Κατερίνα Μηνά - Έλενα Μουζάλα

"Ελλάδα-Κύπρος, μια μουσική συνάντηση"

Συναυλία-αφιέρωμα στη Νέα Υόρκη
για τον Μίκη Θεοδωράκη

“Μίλια από Χαμόγελα” Μ. Πετρή στο Λονδίνο

Κ. Λουδοβίκος - Βραβείο Lorenzo il Magnifico

Ζωγραφίζει έργα τέχνης με το σώμα της!

Ζωγραφίζει με το στήθος της αντί για πινέλο

“Φώναζει ο κλέφτης” σε νέες παραστάσεις

Ο μεγάλος Πόντιος ηθοποιός Δ. Ποδαλίδης

Αντέλ Εξαρχόπουλος, μια από τις 10 προσωπικότητες του 2013

Greek Sale στο Bonhams Λονδίνου

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ ΚΑΒΑΦΗ

CYPRUS EUROPEAN SING ALONG

Στην Έλινορ Κάτον το Man Booker Prize

ΑΝΤΗ ΡΟΔΙΤΗ “Κουράγιο Πηνελόπη»

Βρέθηκε κλεμμένο βιολί Στραντιβάριους

Πορτραίτα από τον Bob Dylan στο Λονδίνο

Vassy (Βασιλική) Η μούσα των Grammy

Ο Δήμος Λύσης τίμησε τη Νίκη Κατσαούνη

Ταινία με Ελληνικό σενάριο σκηνοθετεί ο Ράσελ Κρόου

66ο φεστιβάλ Καννών: Το ελληνικό αίμα ανάβει φωτιές!

Μια Παναγιά της Καρδιάς την Πόρτα ανοίγει

Πέθανε ο μεγάλος Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης Μπράιαν Φορμπς

Ο Αριστοφάνης στο.... Λονδίνο

Επίτιμος διδάκτορας του Παν. Κύπρου
ο Κώστας Γαβράς

«Ερωτεύτηκα τους Έλληνες»
λέει η σκηνοθέτης Μπριζίτ Ρουάν

Ο συνθέτης του Χόλιγουντ Ντεσπλά
με ρίζες από τον Βόλο

Η σύγχρονη Νίκη της Σαμοθράκης

Η Λυσιστράτη στο Riverside Studios

Νέα διεθνής διάκριση για τον Κ. Κακογιάννη

Τιμές-ρεκόρ για Μοντιλιάνι και Πικάσσο

Η Μαρίνα Πετρή στο ΝΕU ARTIST FAIR

Πρώτο βραβείο στις «Σαλαμίνιες Αύρες»

Ο Ντάνιελ Ντέι Λούις από την Αθήνα

Η Αλεξάνδρα που τρέλανε στις ΗΠΑ!

“Κλικ” στο άγνωστο «πάθος» του Γ. Σεφέρη

Ετος Καβάφη το 2013

Η αφρόκρεμα της βρετανικής υποκριτικής κάνει «κατάληψη» στις σκηνές του Λονδίνου

Δωρικού χαρακτήρα ελληνική διάλεκτο μιλούσαν οι Αρχαίοι Μακεδόνες

Εγκαίνια έκθεσης κυπριακών αρχαιοτήτων στην Αυστραλία

Στα αζήτητα του Sotheby's οι Ελληνες

Οι πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο για το 2012

$13,5 εκ. πουλήθηκε ο “Βιασμός” του Πικάσο

Η φρίκη του Αττίλα σ’ένα πίνακα!

Το αρχείο του Καβάφη στην Ελλάδα

H επεισοδιακή κηδεία του Ν. Καζαντζάκη

«Είμαστε όλοι Ελληνες»―ΕΚΘΕΣΗ

Ένα αρκουδάκι της Μ. Πετρή στο Βερολίνο

Ελληνικό σινεμά στο Portobello Festival

Αυλαία με λάμψη στο Λονδίνο

Αναδρομή στην κυπριακή πραγματικότητα

Ξέφυγε από τον πόλεμο και έγινε μπαλαρίνα

Ύμνοι για Ελλάδα από την Σαρλότ Ράμπλινγκ

Οργή για βλάσφημη παράσταση στην Αθήνα

Το 551 π.Χ. γεννιέται ο Κομφούκιος

Η Μαρίνα Πετρή από τη ζωγραφική στη λογοτεχνία

Γ.Σεφέρης, 41 χρόνια από το θάνατό του

Κάλυψαν πίνακα του Πικάσο επειδή έδειχνε ένα γυμνό γυναικείο στήθος!!!

Ο Χόσκινς εγκαταλείπει την υποκριτική

Για να παραμείνει η «Δνίς Κλάους» στο ΗΒ

Βρέθηκε το μαγικό Βιβλίο των Νεκρών των αρχαίων Αιγυπτίων!

Ο Τιτσιάνο «εκτίθεται» στο Λονδίνο μαζί με πραγματικά γυμνά...

«Μούσες» και «Ναυμαχία» στο σφυρί

‘Ημέρα της Γης’

Πωλητήριο σε χρυσό στεφάνι

"Ο κόσμος χρωστάει τα πάντα στην Ελλάδα"

Ολος ο Αριστοτέλης στα νέα ελληνικά

Περιοδεία Αλκίνοου στη Βρετανία

The Artist: Πέντε Οσκαρ

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Αγγλία

Στους αδελφούς Ταβιάνι η Χρυσή Άρκτος της 62ης Μπερλινάλε

Πέθαναν  Μπεν Γκαζάρα και Νίκος Απέργης

Διακόσια χρόνια από τη γέννηση του Καρόλου Ντίκενς

Γιατί ο τάφος του Jim Morrison έχει Ελληνική επιγραφή;

Ο ντα Βίντσι σαγηνεύει το Λονδίνο

Πέθανε ο σκηνοθέτης Θ.Αγγελόπουλο

Πανελλήνια συγκίνηση για την απώλεια του Δημήτρη Μητροπάνου

ΝΑ ΠΟΙΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

«Τιμώντας τον Ελληνικό Πολιτισμό»

Ο Ρεμπράντ... είχε κρυφτεί καλά

Ήταν αγράμματος μέχρι τα 92
και μετά... έγραψε και βιβλίο

Πέθανε ο Ντίνος Κατσουρίδης

Τραγικός θάνατος του Βαγγέλη Λιβαδά

Για κάθε Ελληνική λέξη που χρησιμοποιεί κάθε Ευρωπαίος να δίνει 5 λεπτά!

Ελληνικός θρίαμβος σε δημοπρασία του Sotheby’s

Η ακριβότερη φωτογραφία του κόσμου κοστίζει... 3.15 εκατ. ευρώ

Λογοτεχνική εκδήλωση στο Ελλ. Κέντρο

Hommage à Chopin recital

Το 4ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο

Κυκλοφόρησε ένα μοναδικό βιβλίο
του Στέφανου Κωνσταντινίδη

Κονσέρτο με μουσική από ταινίες

Στον 80χρονο Σουηδό ποιητή Τούμας Τρανστρέμερ το Νόμπελ Λογοτεχνίας

«Έφυγε» ο ηθοποιός Λυκούργος Καλλέργης

Απεβίωσε ο σχεδιαστής του Ιζνογκούντ!

Καλοκαίρι με πανσέληνο...

Όργιο φημών για τα αίτια θανάτου της Amy

Πέθανε ο ζωγράφος Λούσιαν Φρόιντ

Έκθεση φωτογραφίας “ACTIVE WITNESS”

Έργο του ζωγράφου Φράνσις Μπέικον πουλήθηκε 20 εκατ. ευρώ

Πέθανε ο «Κολόμπο» Peter Falk

Το Μουσείο Ακρόπολης γιόρτασε τα δεύτερα γενέθλιά του

Πέθανε στο Λονδίνο ο «Πικάσο της Ινδίας»

Billboard Music Awards 2011

Η «Κοιμωμένη» του Πικάσο σε δημοπρασία

Dancing around Liszt

Η Ρένα Στάμου στο Λονδίνο για μια εμφάνιση στη Μυθόπολη

Χρυσό το «Δέντρο» του Μπραντ Πιτ

Πολιτιστική εκδήλωση στο Παρίσι

Eurovision 2011

«Εφυγε» ο Θανάσης Βέγγος

Δημοπρασία έργων Τέχνης στην Κύπρο

Η «Κοιμωμένη» του Πικάσο σε δημοπρασία από τον οίκο Christie's

Έκθεση Ζωγραφικής του Ρένου Λαβίθη

“Έφυγε” ο Νίκος Παπάζογλου

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ: «Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο»

Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών
στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου


Πέθανε η Μόνικα Βασιλείου


Ελληνική και Κυπριακή Τέχνη 19-20 αιώ


Πέθανε η Ελίζαμπεθ Τέιλορ


Πέθανε η Γαλλίδα ηθοποιός Ανί Ζιραρντό


Ιάκωβος Καμπανέλλης [1922-2011]


Πέθανε η σταρ του Χόλιγουντ Τζέιν Ράσελ


Βασιλική νίκη στα Οσκαρ